Imi aduc aminte de campania pentru prezidentialele din 2004, desfasurata in cu totul alte conditii decat va fi anul acesta. Dl. Iliescu, presedintele in exercitiu, ne-candidat si prin definitie apolitic, era prezentat cu vreo doua saptamani inainte de turul doi ducandu-se la frizer pentru a-si scurta cele cateva fire de par albe. Si asta pe toate canalele, la principalele jurnale de stiri. Pentru aceeasi stiristi dl. Basescu nu exista decat la rubrica diverse, avusese grija personal de acest lucru chiar contracandidatul domniei sale, dl. Nastase.

Astazi ii avem pe toti: unii tund oi, altii ofera mici pe gratis, toti fac bai de multime, poate ii vom vedea in curand si la frizer; ma rog…care isi mai permite. Dl. Basescu a ajuns victima propriilor arme, supra-vizualizarea pe toate canalele de comunicare a indus un efect de greata maselor. Nici nu mai conteaza ca face bine sau rau, este cerebral sau nu – in general este criticat: atunci cand este evaziv inseamna ca “ia la misto”, atunci cand este exigent – critica si aduce instabilitate, atunci cand glumeste – este neserios si zeflemitor. In orice caz, orice ar face are efect.

Prin urmare, a desensibilizat opinia publica. Trebuie sa faca un efort dublu pentru a atrage atentia in mod pozitiv, trebuie sa schimbe tactica, sa fie extrem de inspirat dar nu excesiv de imprevizibil. Comparatia satraian-basescu cu Emil Constantinescu este la fel de nerelevanta si exagerata precum cea cu Ceausescu sau Iliescu. Oricat am forta, nu se poate compara un lup de mare, un pirat, un animal politic etc etc cu un presedinte de plastilina, invins si consumat politic inca din prima luna de mandat, factor mult mai destabilizator prin propria-i indecizie si incompetenta decat a fost chiar si dl. Iliescu.  A crede ca Emil Constantinescu “il sperie” pe presedintele Romaniei inseamna a nu-l cunoaste pe omul politic Traian Basescu; o eventuala infrangere in alegeri niciodata nu se va asemana cu ceea ce a patit Emil Constantinescu in 2000, groparul unui partid de sacrificiu.

Si aceasta pentru ca traim alte vremuri, electoratul este mult mai dificil, blazat chiar, in nici un caz mai matur, iar armele electorale sunt cu totul altele. Faptul ca Traian Basescu are dileme, nu numai convingeri, poate denota maturizarea acestuia din punct de vedere politic; renunta treptat la impulsivitate, nu se arunca cu capul inainte, neinsemnand nicidecum ca ar fi nesigur. Pur si simplu vrea sa ia o hotarare rationala.

Traian Basescu va candida in proportie de 90% si o stie. Dar inainte de a se arunca intr-o lupta electorala corp la corp cu ceilalti contra-candidati, dl. Basescu are doua lupte mai importante: cu el insusi si cu efectele crizei economice.

Batalia pe care o duce cu el insusi se refera tocmai la desprinderea de acel om care a triumfat in toate infruntarile politice de pana acum. Intr-adevar, acel om nu mai are potential, este consumat. Nemaifiind nici outsider nici singur impotriva tuturor, Traian Basescu concureaza de pe alta pozitie – de favorit, dar nu cert. Va trebui in primul rand sa primeasca si apoi sa dea. Va trebui sa confirme, nu sa surprinda.  Toate acestea necesita o remodelare de comportament si de tactica, daca nu chiar o transformare.

Pe de alta parte, eventualele scaderi in sondaje ale lui Traian Basescu sunt direct proportionale cu agravarea efectelor crizei in Romania. Nu trebuie sa fii un expert ca sa tragi o asemenea concluzie. Cei care il sfatuiesc pe presedinte l-au atentionat probabil inca din prima luna a anului ca problemele economice si sociale vor fi “puse in carca” domniei sale. Nu este de mirare asadar ca presedintele baga in sedinta permanenta guvernul, discuta zilnic cu seful BNR, pune presiuni pentru luarea rapida a deciziilor; daca se va simti macar un pic redreasarea economiei, atunci echipa de campanie va exploata la maxim acest lucru si isi vor centra mesajul pe continuitate. In caz contrar, e posibil ca dl. Basescu sa nici nu mai candideze.

De aceea Traian Basescu nu isi anunta deocamdata candidatura. Vrea sa fie sigur de directia pe care o va urma intr-o eventuala campanie. Pe de alta parte, anuntarea candidaturii inaintea europarlamentarelor ar fi  o greseala, pentru ca vrand-nevrand se va identifica cu echipa de candidati PDL. Domnii Geoana si Antonescu isi permit sa faca acest lucru, vor sa ajute, sa fie parte a echipei lor, dl. Basescu in schimb mai mult rau le-ar face si, in plus, ar fi acuzat ca face campanie, neavand acest drept.

Deocamdata Traian Basescu candideaza; aspira la o postura inaccesibila domniei sale pana acum: aceea de favorit intr-o batalie electorala. La fel ca intr-o competitie sportiva, este mai usor sa ajungi in varf, decat sa te mentii acolo. Daca va reusi sa castige cele doua batalii, atunci totul va veni de la sine.