– continuare –

Scenariile posibile si plauzibile sunt in numar de trei, in functie bineinteles de castigatorul alegerilor:

1. Traian Basescu castiga alegerile.

2. Crin Antonescu castiga alegerile. Oponentii dl-ului Basescu, liberalii dezamagiti de dl. Tariceanu si alti cativa Crin Antonescunehotarati au jubilat cand Crin Antonescu a castigat alegerile interne in cadrul PNL. Chiar si pentru Traian Basescu a fost o veste proasta. PNL urma sa intre intr-o noua era, una reformatoare cu oameni noi, cu politici deschise, liberale; un partid de opozitie constructiv si in crestere.

Lumea a uitat insa cine este Crin Antonescu. O eterna speranta a politicii romanesti non-comuniste, ministru mediocru al Tineretului si Sportului (1997-2000), vice-presedinte al PNL inca din 1995 fara insa a avea un cuvant puternic de spus in cadrul partidului, fara o functie importanta in 4 ani de guvernare PNL – cu alte cuvine un politician fara experienta politica relevanta si fara functii de mare raspundere.

Mai mult, principalul rol al domniei sale, mai ales dupa destramarea aliantei D.A. a fost acela de a-i ataca pe dl. Basescu si pe PD-L in conferintele partidului si la emisiunile TV.

Experienta politica nu este insa un criteriu determinant al succesului politic. Dimpotriva. O figura noua, carismatica, aparant cerebrala este bine venita in politica noastra. Prin urmare dl. Crin Antonescu pare ca este singurul cu sanse reale de a-l invinge pe actualul presedinte.

Din pacate pentru domnia sa, debutul pentru cursa prezidentiala nu putea incepe mai prost. Dl. Crin Antonescu impreuna cu echipa sa au facut un pas gresit esential in marketingul electoral: nu au identificat adversarul principal.

Inertial, dl. Antonescu a inceput prin a ataca sistematic imaginea reprezentata de presedintele Basescu, propunandu-se ca o antiteza la aceasta imagine. Problema este ca marea batalie a lui Crin Antonescu se da in primul tur al alegerilor, acolo unde nu se va “bate” cu dl. Basescu pentru a accede in turul decisiv, ci chiar cu dl. Geoana. Daca nu va intelege acest lucru, vom uita de Crin Antonescu mai repede decat spera admiratorii sai.

Asadar, daca presedintele PNL va accede in turul 2 vom avea o infruntare pe viata si pe moarte. In ura pentru Traian Basescu, opozitia ar putea face front comun. Insa asocierea lui Crin Antonescu cu PSD nu va fi de bun augur pentru electorat, indiferent de cat de inversunati ar fi impotriva dl-ului Basescu.

Cum il va putea invinge dl. Antonescu pe actulul presedinte? Cu un discurs clar, mergand pe ideea de incoruptibilitate, noutate si competenta politica. Iar dl. Basescu il va ataca acolo unde il va durea mai tare: lipsa de experienta in functii de raspundere,  lipsa unui program economic concret pe timp de criza, lipsa unei viziuni in politica externa. Ramane de vazut daca dl. Antonescu isi va acoperi aceste lipsuri si, in plus, daca va contraataca.

Oricum, cu o campanie de genul celei de la europarlamentare si cu un discurs stangaci ca cel de pana acum, dl. Antonescu poate sa nici nu mai candideze, ar pierde fara drept de apel.

Sa zicem prin urmare ca dl. Antonescu va castiga alegerile. Va fi pentru prima oara cand, cel putin pentru cateva saptamani, vom avea reprezentantii a 3 partide la putere. Acest lucru ar putea duce la un blocaj politic sever si la negocieri foarte dure intre cele trei partide. Este greu de crezut ca se va reface alianta D.A., mult mai plauzibil fiind un guvern PSD-PNL. Insa social democratii vor negocia la sange, mizand pe o pondere mai mare in parlament si propunand prim-ministrul.

Si daca nu se va intampla ceva iesit din comun in cadrul PSD, Mircea Geoana isi va indeplini visul de a deveni prim-ministru al Romaniei, secondat fiind de echipa Vanghelie. Din partea PNL insa, va fi mult mai greu de gasit oameni competenti. Probabil ii vom vedea re-vitalizati pe dl. Orban, pe d-na Nicolai, pe dl. Vosganian. PNL va fi preluat de dl. Orban si aruncat odata pentru totdeauna la un sub 10% in scorurile electorale. Paradoxal, pentru PNL nu va fi bine nici daca va castiga alegerile, iar un eventual guvern PNL-PSD risca sa fie chiar mai slab si mai inoportun decat actualul.

In schimb, daca dl. Antonescu va pierde alegerile va fi framantare mare in PNL. Vom asista probabil la o revenire in prin-plan a lui C.P. Tariceanu, jocuri de culise, critici, retrageri. In cele din urma PNL va ajunge, asa cum am mai zis, sa se lupte cu PNTCD in subsolul politicii.

Dar aici depinde si de cum ar pierde alegerile Crin Antonescu: una este sa pierzi lamentabil, din primul tur cu 10-15%, alta este sa pierzi la mare batalie in al doilea tur, cu cateva zeci de mii de voturi in minus.

Una peste alta, dl. Antonescu are o sansa mare de a intra in istorie. Va fi prima oara cand am avea un presedinte liberal, va fi printre singurii, daca nu chiar singurul lider de tara liberal din UE, va fi primul presedinte ne-membru al PCR pentru Romania, cel mai tanar presedinte al Romaniei etc. S-ar putea totusi sa fie o palarie prea mare pentru dl. Antonescu.