Inca de la inceputurile sale acest stat se reformeaza.

Mai intai a fost Cuza nevoit nu numai sa reformeze Romania, dar sa o si creeze. Ceea ce a creat Cuza au reformat regii nostri, in speţă Carol I. Regele Ferdinand a cules roadele, a continuat reforme post-razboi, iar Carol al 2-lea a avut grija sa reformeze contitutia, gandindu-ne ca ne-ar sta mai bine cu o dictatura.

Nu mai zic ce dorinta de reforma au avut comunistii. Culmea este ca pe primii comunisti, i-au reformat valul doi de comunisti, in frunte cu Nicolae Ceausescu.

Dar adevarata reforma nu avea sa inceapa decat in 1990. Pardon 1996. Nici macar. 2004 mai curand. And counting…

Romania este tara compromisurilor. Pentru ca nimeni nu isi asuma decizii grele, categorice la momentul potrivit, o data la un numar de ani trebuie sa schimbam, sa modificam, sa reformam.

Este ca si cand acum as investi bani intr-un Pentium IV cand stiu sigur ca nici macar peste un an, acesta va fi complet depasit, fara nici o valoare, iar nevoia de schimbare va fi foarte mare intr-un timp scurt.

Compromisul uneori inseamna subdezvoltare. Mai bine astept, strang mai multi bani si imi iau un procesor mai bun; nu de ultima generatie – ca poate nu am atatia bani, dar nici unul depasit.

Ne uitam acum in jurul nostru si vedem nevoia de reforma. O simtim. Ascultam politicienii si vedem ca ni se pregateste o reforma. Nu putem sa nu ne punem intrebarea: “nu a mai fost de curand alta reforma?”.

Se vorbeste si de reformarea partidelor, acolo unde isi fac cuib si depun oua toti dinozaurii post decembristi.

Aceleasi partide ar urma sa realizeze mult discutata reforma a statului. Cum oare ar putea cele mai nereformate institutii ale statului sa dezvolte reforma acestuia? Cand ele insele – partidele – sunt incapabile de o asemenea actiune drastica in propria ograda.

Astept cu interes aceasta reforma. A PDL, a PSD, a PNL si a statului. Dar daca se vor pastra aceleasi obiceiuri, in 2014 reforma statului va fi iar tema de campanie. Iar la “parlamentare” nu se vor prezenta mai mult de 30%.

Astept reforma.