Partea a 2-a (Prima parte aici)

Care au fost realizarile presedintelui Traian Basescu in ultimii 5 ani?

7. Nu a ingradit nici o libertate

Poate cea mai importanta dintre lucrurile bune din timpul mandatului presedintelui – neingradirea niciunei libertati – a deschis societatea romaneasca spre normalitate. Presa a fost mai mult decat libera in raport cu institutia prezidentiala, nu s-a produs nici o presiune in aceasta zona, nici macar acolo unde toti predecesorii sai aveau grija sa aiba control total: televiziunea si radioul national.

Comparat de nenumarate ori cu dictatorii lumii, acuzat ca are trasaturi hiper-dictatoriale, Traian Basescu nu a promovat nici macar un proiect de lege care sa dovedeasca acest lucru. Influenta pe care a incercat sa si-o exercite aproape in toate domeniile si institutiile importante ale statului se poate traduce printr-o presiune permanenta pe care a pus-o asupra factorilor de decizie, fara insa a santaja, a ameninta haotic sau a obliga la decizii necugetate.

Drepturile fundamentale ale romanilor, atat cele civile si politice cat si cele sociale, economice si culturale au fost asigurate si garantate de institutia pe care o reprezinta. Libera circulatie, drepturile copilului, a categoriilor defavorizate, libertatea presei si multe altele sunt aspecte fundamentale care insa au fost neglijate sau controlate in scop personal inainte de 2004.

Chiar daca avea posibilitatea de a continua traditia implementarii unui sistem mafiot, de tip clientelar, cu oameni supusi in teritoriu care sa manipuleze si sa santajeze, ridicandu-se astfel in varful piramidei unei retele stufoase, dl. Basescu a refuzat sa recurga la asemenea metode, fapt pentru care a fost aproape sa plateasca chiar cu functia, in episodul 322.

Chiar daca pare un efect firesc al functiei pe care a detinut-o, Traian Basescu este primul presedinte de dupa ’89 care nu a limitat nici o libertate (spre deosebire de dl Iliescu) si s-a preocupat de garantarea acestora (spre deosebire de dl Constantinescu).

8. A invatat din greseli chiar daca nu le-a recunoscut public. Traian Basescu este si va ramane un om orgolios, cu un comportament imprevizibil. Tocmai prin prisma acestor trasaturi ale domniei sale a avut anumite derapaje de comportament, decizii hazardate sau momente neinspirate.

Chiar daca s-a ferit sa nominalizeze punctual care sunt acele greseli pe care le regreta, in ultimul an se observa o schimbare de comportament si de atitudine, fapt ce dovedeste ca presedintele incearca sa inlature tocmai acele aspecte pentru care a fost criticat indelung. Astfel dl. Basescu a incercat sa-si nuanteze propriile opinii, sa fie prudent in relatia cu presa, precaut in relatiile externe, mai atent la probleme directe ale oamenilor (si in perspectiva campaniei electorale), sa nu mai aiba iesiri publice necontrolate.

Pentru un presedinte de stat, pentru un om orgolios si, mai ales, pentru un sef de stat care a fost de atatea ori alaturat dictatorilor, faptul ca Traian Basescu incearca sa invete din propriile greseli este un mare atu. Probabil va pastra pentru confruntarile electorale decisive o confesiune sincera a greselilor domniei sale, cand va garanta totodata ca a avut de invatat din acestea.

9. A infruntat anumite sisteme care pareau de neatins. Chiar in aceste zile Traian Basescu se afla in conflict aproape deschis cu magistratii, neferindu-se sa-i infrunte in mod direct, cu toate ca nimeni de pe scena politica nu a reusit sa-i taxeze atunci cand ar fi trebuit.

De cate ori a avut ocazia a semnalat ineficienta sistemului de invatamant, deranjand mai marii universitatilor si inspectoratelor. De asemenea a atras atentia asupra medicilor corupti, asupra ineficientei parlamentarilor, a functionarilor publici; a infruntat agentiile internationale de rating, subliniind faptul ca acestea nu au de fiecare data criterii relevante si corecte de evaluare, fapt dovedit si pe timp de criza.

Toate acestea i-au redat imaginea unui om contra sistemului care, desi uneori vag in acuzatii, are curajul sa infrunte anumite sisteme, adevarate caste intangibile si de sine statatoare.Traian Basescu

10. Si-a indreptat atentia catre categorii sociale defavorizate. In ciuda sentimentului de populism pe care l-a generat, trebuie mentionata o foarte mare realizare: pe timpul mandatului sau si al unui guvern de centru-dreapta s-au recalculat pensiile, reparandu-se astfel o parte dintre nedreptatile si inechitatile pe care dealtfel, guvernarea de stanga nu a reusit sa le schimbe in vreun fel.

Recent, o comisie prezidentiala a evidentiat faptul ca “politicile sociale sunt inca incoerente, ineficiente si ofera solutii ad-hoc la crize specifice, au obiective contradictorii, sunt lipsite de viziune”, intr-un raport al acesteia.

De asemenea presedintele a insistat pentru adoptarea legii majorarii pensiilor, chiar daca la mijloc au fost jocuri electorale, iar momentul s-a dovedit a fi neprielnic. A atras atentia asupra celor cu pensii foarte mici, neprotejati de nici o lege, promovand ideea pensiei minime garantate.

11. A condamnat comunismul. Desi un gest pur simbolic aceasta condamnare trebuia facuta in mod oficial macar ca o reparare morala pentru victimelor comunismului. Este adevarat ca nimeni nu a fost acuzat oficial intre timp, dar condamnarea comunismului era un pas normal, de desprindere de trecut si de trecere simbolica intr-o noua era.

Un gest ce trebuia facut cu mult inainte, inca din 1996, cand insa talerele comunismului atarnau inca destul de mult si erau chiar fierbinti. Adversarii dl-ului Basescu se vor grabi sa il acuze ca a fost un gest fara rost, pe care nici macar nu l-a savarsit cu sinceritate. Indiferent daca a fost sincer sau nu, daca s-a simtit obligat sau nu, important este ca Traian Basescu reprezinta presedintele care a facut acest gest, iar condamnarea oficiala a avut loc, mai bine mai tarziu decat niciodata.

12. Succesele diplomatice. Este deja cliseu ideea conform careia Traian Basescu a dus la izolarea Romaniei in raport cu vecinii sai si cu partenerii strategici obisnuiti. De fapt s-au facut foarte putine analize decente ale politicii externe a Romaniei, presa a tratat mult prea putin si superficial acest subiect.

Despre relatiile externe ale Romaniei am scris pe larg aici, incercand sa analizez relatia cu fiecare stat important in parte. Alte actiuni diplomatice ale Romaniei cu adevarat de succes au fost: integrarea in UE, castigarea procesului contra Ucrainei, sprijinul real al trupelor noastre in Irak si Afghanistan, proiectul Nabucco, summitul NATO, pozitia in privinta Kosovo.

Concluzii pripite: Este mult prea usor si superficial sa tragi linie, sa aduni, sa scazi si sa scoti o concluzie de genul “Basescu a fost slab” sau “Basescu a fost bun”. Sunt greseli si realizari, sunt scapari si puncte pozitive.

De asemenea, cel mai usor in zilele noastre este sa dai vina pe Traian Basescu. Este lejer si convenabil. Este la moda. O astfel de concluzie te scapa de analizele complexe ale unui sistem politic putred si ale unei societati in deriva.

Superficialitatea in gandire si analiza ne intuneca judecata, ne altereaza spiritul argumentativ si asa subrezit de felul nostru de a fi. Uitam sa privim in context, sa ne uitam in spatele problemei, punem cauzele in fata efectelor.

Tocmai de aceea Traian Basescu este analizat in aceste zile exclusiv prin prisma propriilor sentimente, interese si simpatii. Cu greu ne va oferi mass-media romaneasca o analiza la rece a mandatului presedintelui. Ramane de vazut in ce fel electoratul roman va stii sa realizeze singura aceasta analiza, sa distinga manipularea de informatie si sa nu se lase orbiti inca o data.