Greu de crezut cum te poti bucura ca ai castigat alegerile dupa un asemenea absenteism. Se cuvine o comparatie lista-europarlamentaricinica, urata dar expresiva: Dl. Cornel Dinu, pe cand era antrenor al lui Dinamo, castigand campionatul dar pierzand in ultimile etape un meci fara miza cu Rapid (citat din memorie): “Bucuria celor de la Rapid e echivalenta cu bucuria copiilor handicapati de la un centru de specialitate, atunci cand primesc ajutoare”.

Dincolo de gravitatea afirmatiilor procurorului si fara a jigni in vreun fel copiii cu handicap, trebuie spus ca orice idee de entuziasm al PSD sau PD-L vis-a-vis de rezultatele euro-alegerilor frizeaza penibilul sau, in cel mai bun caz – disperarea.

Nu cred ca vreunul dintre cele trei partide care conteaza si care au pretentii serioase, se poate considera multumit. Ba mai mult – ar trebui sa treaca aceste alegeri la capitolul esecuri. De ce?

PSD a suferit un esec pentru ca, desi se baza pe o prezenta mica la vot, isi putea folosi armele sale clasice: mobilizarea votantilor din mediul rural, disciplinati de obicei, a celor cu studii medii si mici, usor de manipulat in general si exercitarea presiunilor si metodelor uzuale in astfel de cazuri: voturi platite, obligativitatea formarii de liste (cu date de identificare si contact) cu votanti PSD, liste intocmite de catre apropiatii partidului (clienti actuali/potentiali, autoritati locale s.a.), turisti electorali etc.  Cred ca este agitatie mare in PSD, mai ales in organizatiile locale ale partidului, cele care nu si-au indeplinit sarcinile.

Practic, la o prezenta nationala de 27,21% dintre care trei sferturi din mediul rural, PSD trebuia sa surclaseze concurenta. Nu s-a putut insa pentru ca punctele slabe ale partidului – domnii Severin, Vanghelie, Geoana, lipsa unui mesaj concret si concludent, prezenta unor personaje controversate in partid (Adrian Nastase, Miron Mitrea, Victor Hrebenciuc s.a.) au cantarit foarte mult si pana nici cei mai fideli alegatori nu au gasit de cuviinta sa se deplaseze la urne pentru un vot.

PD-L a suferit un esec pentru ca nu a reusit sa mobilizeze lumea sa se duca la vot. Chiar dacaeste greu de spus prin ce metoda ar fi putut face acest lucru, nici macar nu au incercat. Concret, PD-L trebuia sa mizeze pe o campanie centrata pe ideea prezentei la urne. Era clar ca daca prezenta va fi mica, lucrul acesta ii va afecta cel mai mult pe democrati, pentru ca ponderea extremistilor si a PSD-ului, prin alegatorii din mediul rural, vor creste simtitor. Cu o prezenta asemanatoare celor de la parlamentarele din toamna – 39%, PD-L ar fi putut spera la primul loc.

Strategia legata de Elena Basescu, chiar daca imorala si de condamnat, s-a dovedit a fi geniala. Practic, cu fiica presedintelui pe lista PD-L este greu de crezut ca partidul dl-ului Boc ar fi putut obtine mare lucru. Mai degraba si-ar fi indepartat multi dintre sustinatori. In cazul de fata insa, d-ra Basescu a fost asul din maneca al partidului, o metoda puerila totusi, de curtea scolii, teatrala dar bine gandita si dusa pana la capat. Oricum, pe langa bufonii Becali si Tudor, d-ra Basescu pare chiar competenta.

PNL a fost un partid atat de previzibil si de anost in aceasta campanie incat esecul pentru ei, pentru ca 14% fata de ~21% cat au avut la parlamentare, este un esec clar – nu cred ca i-a luat prin surprindere. Cu o lista subtire, o campanie modesta, un lider cu 1000 de feţe si fara un plan concret, fostul partid de guvernamant se indreapta catre ceea ce era sa devina si in anul 2000 – un nou PNTCD. Este adevarat, slaba prezenta la vot i-a afectat in foarte mare masura, dar asta nu poate constitui o scuza plauzibila pentru un partid care doreste sa dea viitorul presedinte al Romaniei.

Va fi o vara agitata si mai fierbinte decat oricand pentru acest partid – un fel de totul sau nimic. Ceea ce trebuia sa constituie premisele unei ascensiuni fulminante – euroalegerile – s-a dovedit a fi o palma peste ceafa liberalilor. Numai cu o strategie magica si cu un context extrem de favorabil, aceasta palma se poate transforma intr-un sut in fund pentru Crin Antonescu, si implicit un pas inainte.

In ceea ce priveste celelalte partide, ceea ce era de asteptat s-a intamplat: PRM coloreaza PE si mai mult decat era, UDMR isi face norma, celelalte nu conteaza.

Ramane de studiat si de vazut cum pot fi atrasi romanii la urne mai ales ca motivele neprezentarii, dincolo de nemultumirea generala vehiculata, includ: lenea, chestiuni arzatoare, ignoranta

Sursa foto: www.zf.ro